Besloten vennootschap, Vennootschapsbelasting

juli 29, 2023

Willekeurig afschrijven; Wat is het en wanneer mag het?

Wil je graag wat belastingvoordeel voor je startende onderneming? Ontdek het willekeurig afschrijven!

Wat is Willekeurig Afschrijven?
Willekeurig afschrijven is een fiscale regeling waarmee je als startende ondernemer ervoor kunt kiezen om investeringen in bedrijfsmiddelen sneller af te schrijven dan gebruikelijk. Dit betekent dat je een groter deel van de kosten in de beginjaren kunt aftrekken, wat leidt tot een lager belastbaar bedrag en dus minder belasting. In 2023 mag op nieuwe aangewezen bedrijfsmiddelen maximaal 50 procent van de aanschaffings- of voortbrengingskosten willekeurig worden afgeschreven.
Een uitstekende manier om je onderneming een vliegende start te geven!

✅ Voordelen van willekeurig afschrijven:

Directe kostenaftrek: Je mag investeringen versneld afschrijven, waardoor je in het begin meer kosten kunt aftrekken en je belastbare winst vermindert!

Liquiditeitsvoordeel: Door snellere afschrijving kun je eerder belastingvoordeel behalen en houd je meer cashflow over.

Stimulans voor investeringen: Moedigt aan om te investeren in bedrijfsmiddelen, aangezien je er sneller van profiteert.

❌ Nadelen van willekeurig afschrijven:

Beperkingen per boekjaar: Het totale bedrag dat je willekeurig mag afschrijven, is beperkt. Hierdoor moet je weloverwogen keuzes maken.

Verlies aan toekomstige aftrek: Snellere afschrijving betekent minder aftrekmogelijkheden in latere jaren, waardoor je in de toekomst mogelijk meer belasting moet betalen.

Alleen voor starters: willekeurig afschrijven is enkel toegestaan voor startende ondernemingen voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Hoe lang mag er willekeurig afgeschreven worden?
In de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting kan je eenmalig willekeurig afschrijven tot 50 procent op kwalificerende bedrijfsmiddelen. Over de resterende boekwaarde dien je in de jaren daarna vervolgens regulier af te schrijven.