Besloten vennootschap, Dividendbelasting, Vennootschapsbelasting

juli 26, 2023

Uitkeren van dividend en betalen van dividendbelasting

Uitkering van Dividend en Belasting: Hoe zit het in elkaar?

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om een deel van deze winst uit te keren aan de aandeelhouders, ook wel dividend genoemd. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er belasting betaald moet worden over deze uitgekeerde bedragen.

Aangifte doen voor Dividendbelasting:
Als je over 2023 dividend zal ontvangen, dien je dit op te geven bij jouw aangifte inkomstenbelasting én moet je aangifte dividendbelasting indienen. Bepaalde gegevens zullen al vooraf zijn ingevuld bij de aangifte inkomstenbelasting, maar je zult zelf nog enkele aanvullende gegevens moeten verstrekken. Het kan handig zijn om een financieel adviseur in te schakelen om alles correct te regelen.

Belastingpercentages:
Op dit moment gelden de volgende percentages voor de dividendbelasting in Nederland:
– Voor particulieren: 26,9%
– Voor bedrijven: 15% (prive betaal je dan nog 11,9%)
Houd er rekening mee dat dit percentages vastgesteld zijn voor het jaar 2023. Vanaf 2024 gelden er andere regels en percentages.

We hopen dat deze informatie jullie helpt om een beter inzicht te krijgen in het uitkeren van dividend en de belastingregels in Nederland. Indien je meer specifieke vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met ons via info@ntap.nl.